Χιώτικες Παραδοσιακές Συνταγές
 
 

Κολοκυθοκεφτέδες.

Κολοκυθόπιτα.

Κορδέλλια.

Κουκιά καβουρμάς (γιαχνί).

Κουτσουνάδες (χόρτα από τα οποία βγαίνουν οι παπαρούνες) με χταπόδι ή σουπιά.

Κρέας με κυδώνια.

Λικέρ  Πορτοκαλιού.

Μακαρόνια του σπάρτου.

Μαλαθρόπιτες.

Μαλαθροσφουγγάτα.

Μαμούλια.

Μελιτζάνες γιαχνί.

Μελιτζανοκεφτέδες.

Πορτοκαλάδα.

Ποτό από βύσσινο.

Ρεβιθοκεφτέδες.

Ρεβιθοπίλαφο.

Σαλάτα με λαχανικά στη χόβολη και ρέγγα.

Σφουγγάτο.

Ταμπουράς τηγανητός.

Ταμπουροκεφτέδες ή δαβρόλια.

Ταραμοκεφτέδες.
  
 
 
 

Ρεβιθοκεφτέδες

Υλικά: Ρεβίθια, ρίγανη, πιπέρι, αλάτι, μαϊντανό, κρομμύδι, αυγό, φρυγανιές είτε αλεύρι.
Εκτέλεση: Βρέχομε σε χλιαρό νερό τα ρεβίθια αποβραδύς. Την επόμενη μέρα τα βράζομε και τα στραγγίζομε σε τρυπητό.
Έπειτα τα χτυπάμε στο γουδί. Τα βάζομε σε γαβάθα με το κρομμύδι (μπορεί να είναι καβουρδισμένο λίγο), τη ρίγανη, το πιπέρι, το αλάτι, το μαϊντανό και το αυγό. Τα ζυμώνομε, τα αλευρώνομε (με αλεύρι, είτε φρυγανιά) και αφού τα πλάσουμε σε κεφτεδάκια, τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Όταν ροδίσουν είναι έτοιμα.

Ευρετήριο
 
 
 

Ρεβιθοπίλαφο

Υλικά: ρεβίθια, ρύζι, λάδι, πιπέρι, σάλτσα, κρομμύδι.
Εκτέλεση: βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό κάποιες ώρες ώστε να μαλακώσουν λίγο. Τα ψήνουμε, σοτάρομε το κρομμύδι και βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό. Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε τα ρεβίθια, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και τη σάλτσα και τ' αφήνουμε να ψηθούν. Συνοδεύεται με χταπόδι η σουπιά.

Ευρετήριο
 
 

Σαλάτα με λαχανικά στη χόβολη και ρέγγα

Υλικά: κρομμύδια, ντοματάκια, μελιτζάνες, πατάτες, αλάτι, ρίγανη, λάδι, ρέγγα.
Εκτέλεση: βάζομε στη χόβολη (μέσα στη φωτιά), κρομμύδια, ντοματάκια, μελιτζάνες και πατάτες. Όταν ψηθούν πολύ, τα καθαρίζουμε και προσθέτομε λάδι, αλάτι, και ρίγανη.
Ψήνομε τη ρέγγα στα κάρβουνα, την καθαρίζομε, την κόβομε κομμάτια και τη βάζομε στη σαλάτα.

Ευρετήριο
 
 
 

Κουτσουνάδες (χόρτα από τα οποία βγαίνουν οι παπαρούνες) με χταπόδι ή σουπιά.

Υλικά: κουτσουνάδες, κρομμύδι, μάλαθρο ντοματόζουμο αλάτι, πιπέρι και χταπόδι ή σουπιά.
Εκτέλεση: Πλένομε τις κουτσουνάδες, τις καθαρίζομε, τις τεμαχίζομε, τις αλατίζομε, τις στύβομε και τις ξεπλένομε.
Σοτάρομε το κρομμύδι, ώσπου να ροδίσει και το ρίχνομε σε τσουκάλι μαζί με τις κουτσουνάδες, το αλάτι, το πιπέρι και το μάλαθρο.
Έχουμε με νερό ψημένο και το χταπόδι (ή τη σουπιά) , το κόβομε κομματάκια και το ρίχνομε στο τσουκάλι. Βάζομε σάλτσα, λίγο νερό και τ' αφήνομε να ψηθούν, ώσπου να μείνει ελάχιστο το νερό.
Κατά τον ίδιο τρόπο ψήνεται και το σπανάκι με σουπιά ή χταπόδι.

Ευρετήριο
 
 

Κρέας με κυδώνια

Υλικά: 1 κιλό κρέας ψαχνό, 1300 γραμ. κυδώνια καθαρισμένα, 100 γραμ. βούτυρο, 200 γραμ. ζάχαρη, ανάλογο πιπέρι, αλάτι.
Εκτέλεση: (Το κρέας πρέπει να είναι είτε από μοσχάρι, είτε από χοιρινό για να αντέχει στο πολύωρο βράσιμο, μέχρι δηλαδή να ψηθούν τα κυδώνια, εκτός αν τα κυδώνια είναι πολύ αφράτα, οπότε το κρέας μπορεί να είναι και αρνί).
Κόβομε το κρέας σε τεμάχια και το βάζομε σε κατσαρόλα να καβουρδιστεί με το βούτυρο. Προσθέτομε τόσο νερό όσο θα είναι αρκετό για να καλυφθούν τα κυδώνια, όταν τα ρίξομε μέσα.
Εν τω μεταξύ έχομε καθαρίσει τα κυδώνια και τα έχομε κόψει σε φέτες.
Τα ρίχνομε κι αυτά στην κατσαρόλα με το κρέας, προσθέτοντας ταυτόχρονα αλάτι, πιπέρι και 200 γραμ. ζάχαρη. (Μπορούμε να βάλομε περισσότερη ή λιγότερη ζάχαρη. Πάντως πρέπει να έχει γλυκιά γεύση το φαγητό).
Σκεπάζομε τέλος την κατσαρόλα και αφήνομε να βράσει το φαγητό, μέχρις ότου ψηθεί κι έχει απομείνει με μια πυκνή σάλτσα.

Ευρετήριο
 
 
 

Λικέρ  Πορτοκαλιού
 
Υλικά: 350 γραμ. ζάχαρη, 170γραμ. φλούδες πορτοκαλιών, 1250 γραμ. οινόπνευμα, λίγα μοσχοκάρφια και κανέλα.
Εκτέλεση: καθαρίζουμε τις φλούδες των πορτοκαλιών έτσι ώστε να μην απομένει σ' αυτές άσπρη ψίχα. Τα βάζομε σε γουδί  και τα κοπανίζομε με τη ζάχαρη. Ρίχνομε σε γυάλινο δοχείο (που να σφραγίζεί καλά, για να μη φεύγει το άρωμα) το οινόπνευμα και τις φλούδες, τα στραγγίζομε και τ' αφήνομε για 5-6 ημέρες. Βράζομε τη ζάχαρη με λίγο νερό 1 -2 λεπτά, ρίχνοντας μέσα και τα μοσχοκάρφια και την κανέλα.
Όταν κρυώσει τη ρίχνομε στο γυάλινο δοχείο, που έχουμε τις φλούδες και το οινόπνευμα και τα αφήνομε πάλι 5-6 μέρες, ανακινώντας το βάζο για λίγο μέρα παρά μέρα.
Περνάμε το υλικό από τουλουπάνι ή πυκνό σουρωτήρι με ύφασμα από πάνω δυο φορές. Το λικέρ είναι έτοιμο.
Κατά τον ίδιο τρόπο γίνεται (και με την ίδια αναλογία) το λικέρ μανταρινιού, λεμονιού, κίτρου, νεραντζιού.

Ευρετήριο
 
 

Πορτοκαλάδα.

Υλικά: 44 πορτοκάλια, 24 μανταρίνια, 16 λεμόνια, 1800 γραμ. ζάχαρη, 1800 γραμ. νερό και 3 ποτήρια του κονιάκ χυμό λεμονιού.
Εκτέλεση: Σφίγγουμε τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τα λεμόνια  και τα περνούμε από τουλουπάνι (ή πυκνό τρυπητό). Μ' αυτά πρέπει να γεμίσομε εννιά ποτήρια του νερού χυμό. Αν δεν γεμίσουν συμπληρώνομε αφού σφίξομε κι άλλα. Ρίχνομε σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και τα βάζομε στη φωτιά. Όταν δέσει η ζάχαρη, την κατεβάζομε και ρίχνομε τα 3 ποτηράκια χυμό λεμονιού κι όταν μισοκρυώσει προσθέτομε τα 9 ποτήρια του χυμού, τα βάζομε στη φωτιά, να πάρουν μια βράση και τα κατεβάζομε. Τ' αφήνομε να κρυώσουν λίγο και τα βάζομε σε μπουκάλια, που σφραγίζομε.

Ευρετήριο
 
 
 

Ποτό από βύσσινο.

Υλικά: 2 κιλά βύσσινο, 2 κιλά κονιάκ, 2 κιλά ζάχαρη, 15 μοσχοκάρφια, 5 μασουράκια κανέλα, 10 μανταρίνια μικρά άγουρα.
Εκτέλεση: βάζομε σε μια μπουκάλα το βύσσινο με τη ζάχαρη, την κανέλα, τα μοσχοκάρφια, και τα μανταρίνια για 1 μήνα (Ιούλιο - Αύγουστο) στον ήλιο. Μετά προσθέτομε το κονιάκ, δηλαδή όταν το πάρομε από τον ήλιο. Όταν προσθέτομε το κονιάκ, μπορούμε να το συντηρήσομε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ευρετήριο
 
 
 

Σφουγγάτο

Υλικά: 4-5 αυγά, 1 κρομμύδι ψιλοκομμένο, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, 3 κουταλιές αλεύρι, τυρί τριμμένο, 1 φέτα ψωμί τριμμένο.
Εκτέλεση: Τρίβομε το κρομμύδι με το αλάτι, προσθέτομε το δυόσμο, το πιπέρι, το αλεύρι, το τριμμένο τυρί, το ψωμί.
Ανακατεύομε καλά. Χτυπάμε ξεχωριστά τ' αυγά.
Ανάβομε τη φωτιά κι αφού κάψει το λάδι, βάζομε τ' αυγά στο προηγούμενο μείγμα κι ανακατεύομε.
Τα ρίχνομε στο καυτό λάδι κι ανακατεύομε, μέχρι να πήξει. Φτιάχνομε την επιφάνεια κι αφού ψηθεί η μια πλευρά, αναποδογυρίζουμε απ' την άλλη. Χαμηλώνομε τη φωτιά. Και σβήνουμε, ώστε να στραγγίσει.

Ευρετήριο
 
 
 

Ταμπουράς τηγανητός

Υλικά: 1 κιλό ταμπουράς, δυο κρομμύδια, αλάτι, πιπέρι και λάδι.
Εκτέλεση: Κόβομαι τα κρομμύδια σε μικρά κομμάτια και τα τσιγαρίζομε. Στη συνέχεια κόβομε τον ταμπουρά σε μικρά κομμάτια. Ρίχνομε τον ταμπουρά στο τηγάνι με τα κρομμύδια. Προσθέτομε ακόμη λίγο αλάτι και πιπέρι, λίγο νερό και τ' αφήνομε να ψηθούν.

Ευρετήριο
 
 
 
 
 

Ταμπουροκεφτέδες ή δαβρόλια

Υλικά: ταμπουράς, τυρί, κρομμύδι, αλάτι, πιπέρι, αλεύρι.
Εκτέλεση: Βγάζομε τη φλούδα από τον ταμπουρά. Τον κόβομε  σε κομματάκια και τα βράζομε. Τα στραγγίζομε στην τρυπητή. Μετά βάζομε τυρί και μισό ψιλοκομμένο κρομμύδι και τα ανακατεύουμε, αφού πρώτα τα λειώσομε.
Βάζομε αλάτι, πιπέρι, μισό αλεύρι, τα ανακατεύομε και μετά ανοίγομε την κρούστα. Διαμοιράζομε το υλικό στην κρούστα και βάζομε και την υπόλοιπη κρούστα από πάνω.
Μετά τα κόβουμε με ποτήρι και τα βράζομε σε νερό ώστε να ψηθούν. Αφού τους βγάλουμε από το βραστό νερό, τσιγαρίζουμε βούτυρο και τριμμένο τυρί και τους περεχάμε.

Ευρετήριο
 
 
 

Ταραμοκεφτέδες

Υλικά: 200 γραμ. ταραμά,150 γραμ. ψίχα ψωμιού (βρεγμένη), 3-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι, 1-2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, 1-2 κουταλιές της σούπας άνηθος, 2-3 κουταλιές της σούπας κρομμύδι, λίγος δυόσμος, πιπέρι.
Εκτέλεση: Βάζομε τον ταραμά για λίγο σε χλιαρό νερό. Χύνομε το νερό και τον ξεπλένομε. Προσθέτομε την ψίχα του ψωμιού καλοστιμμένη, τον μαϊντανό και άνηθο, ψιλοκομμένα, τον δυόσμο (εάν μας αρέσει), το πιπέρι και το αλεύρι. (Αυτό μπαίνει για να σφίξουν στο τηγάνισμα οι κεφτέδες και να μη λιώσουν). Σε μικρό τηγάνι με ανάλογο λάδι ψιλοκόβομε το κρομμύδι και όταν ροδίσει το προσθέτομε στο προηγούμενο μείγμα. Το ζυμώνομε πολύ και κόβομε κουταλιές απ αυτό και τις ρίχνομε να τηγανισθούν στο τηγάνι, όπως συνήθως τηγανίζονται οι κεφτέδες. Εάν το μείγμα μας είναι αραιό προσθέτομε αλεύρι.

Ευρετήριο
 
 
 
 

Μακαρόνια του σπάρτου

Υλικά: 1 κιλό αλεύρι, μισό φλιτζάνι λάδι, μισή κουταλιά αλάτι, κλαδάκια σπάρτου.
Εκτέλεση: Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το λάδι και το αλάτι, ρίχνουμε χλιαρό νερό, όσο σηκώσει, και ζυμώνουμε, ώσπου να γίνει σφιχτή ζύμη.
Παίρνουμε ένα κλωνάρι μακρύ σπάρτου (αυτού που τα κίτρινα άνθη του τα βάζουμε στα στεφάνια της πρωτομαγιάς) και κόβουμε βολαράκια ζύμη και τα τρίβουμε γύρω στο σπάρτο, στο τραπέζι. Βγάζουμε τον σπάρτο και στο μακαρόνι μένει η τρύπα. Τα βάζουμε σε τριχιές ή πλασερά ή κόσκινα, για να στεγνώσουν και την άλλη μέρα είναι έτοιμα. Ψήνονται όπως τα μακαρόνια.

Ευρετήριο
 
 
 
 

Μαλαθρόπιτες

Υλικά: 1 ματσάκι μάλαθρο, 1 κουταλιά ταραμά, 2 κρομμύδια φρέσκα, 2 ντομάτες φρέσκες και 1 1/2 ποτήρι αλεύρι.
Εκτέλεση: Αρχικά αραιώνουμε τον ταραμά με λίγο νερό. Κόβουμε το κρεμμύδι, τη ντομάτα, το μάλαθρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε και λίγο νερό, ώσπου να γίνει μια αραιή ζύμη (κουρκούτι). Μετά τα τηγανίζουμε με τον εξής τρόπο: Βάζουμε το τηγάνι με λάδι στη φωτιά να κάψει. Στη συνέχεια βάζουμε το κουρκούτι κουταλιά - κουταλιά και περιμένουμε μέχρι να κοκκινίσει. Οι μαλαθρόπιτες είναι έτοιμες.

Ευρετήριο
 
 
 
 

Μαλαθροσφουγγάτα

Υλικά: 2 μεγάλα κρεμμύδια, 1 ματσάκι μάλαθρο, 1/2 ποτήρι νερό, όσο αλεύρι σηκώσει, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση: Τσιγαρίζουμε τα κρομμύδια (στο τηγάνι) και προσθέτομε το μάλαθρο, το πιπέρι και το αλάτι.
Αφού τα κατεβάσομε ρίχνομε το νερό και όσο αλεύρι σηκώσει. Τα πλάθομε σε μπαλάκια και τα τηγανίζουμε, όπως τους κεφτέδες.

Ευρετήριο
 
 
 

Μελιτζάνες γιαχνί

Υλικά: Μελιτζάνες, 1 κρομμύδι, 1 σκόρδο, ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, 1 κλωνάρι βασιλικό.
Εκτέλεση: Κόβομε τις μελιτζάνες σε μικρά κομμάτια, τις αλατίζομε και τις βάζομε σε τρυπητό, ώσπου να ξεπικρίσουν.
Ψιλοκόβουμε το κρομμύδι, το σκόρδο και την ντομάτα και τα ψήνομε σε κατσαρόλα με λάδι. Αφού σοταριστούν λίγο, ρίχνομε τις μελιτζάνες. Βάζομε λίγο νερό για να ψηθούν και στο τέλος προσθέτομε τον βασιλικό.
Συνοδεύεται με άσπρο ρύζι.

Ευρετήριο
 
 
 

Μελιτζανοκεφτέδες

Υλικά: Μελιτζάνες, 2 αυγά, 1/2 κιλό κεφαλοτύρι, 1 κουταλάκι σόδα, ψίχα ψωμιού, μαϊντανός, αλάτι, πιπέρι, κρομμύδι, γαλέτα, ή παξιμάδι.
Εκτέλεση: Διαλέγουμε μελιτζάνες με ψαχνό και όχι με σπόρους.
Τις καθαρίζουμε, τις πλένουμε και τις ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό, που βράζει, αφού όμως τις τρυπήσομε με το πιρούνι σε 2-3 μέρη.
Όταν βράσουν τις στραγγίζομε πολύ, τις ξεφλουδίζομε και τις λειώνομε πολύ καλά σε ξύλινο γουδί, είτε σε μύλο του πουρέ. Τις μετράμε με το φλιτζάνι και σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε 2 φλιτζάνια πολτό μελιτζάνας, 1 1/2 περίπου φλιτζάνι ψίχα ψωμιού, 2 αυγά, 1/2 κιλό κεφαλοτύρι τριμμένο, 1 κουταλάκι σόδα, 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, και 1 κουταλάκι ψιλοκομμένο κρομμύδι.
Τα ζυμώνουμε όλα μαζί καλά, τα πλάθομε σε στρογγυλά σχήματα, τα τυλίγομε σε γαλέτα ή παξιμάδι τριμμένο και τα τηγανίζομε, ώσπου να ροδοψηθούν.

Ευρετήριο
 
 
 

Κολοκυθοκεφτέδες.

Υλικά: 4 μεγάλα κολοκύθια, 3 αυγά, παξιμάδια (όσο για να σφίξει το μείγμα), ένα πιάτο τυρί, αλάτι, πιπέρι, δυόσμος.
Εκτέλεση: Ξύνομε τα κολοκύθια με το μαχαίρι και τα βράζομε σε αλατισμένο νερό. Δεν τ' αφήνομε να λιώσουν.
Τα βάζομε στο σουρωτήρι και τα σφίγγομε, για να φύγει το νερό. Τα αφήνουμε  1-2 ώρες εκεί, μέχρι να φύγει σχεδόν τελείως το νερό .
Μετά τα αναμιγνύομε όλα μαζί, τα πλάθομε σε μπάλες, τις αλευρώνομε και τις τηγανίζομε σε πολύ καυτό λάδι.

Ευρετήριο
 
 
 
 

Κολοκυθόπιτα

Υλικά: 1 κιλό αλεύρι, 1 αυγό, λίγο λάδι, 1 κιλό κολοκυθάκια, 1 φλιτζάνι βούτυρο, αλατοπίπερο, 4 αυγά ελαφρά χτυπημένα, 1 φλιτζάνι χωριάτικο τυρί τριμμένο, 1 παξιμάδι σταρένιο (τριμμένο).
Εκτέλεση: Για να φτιάξομε το φύλλο, βάζομε τα τρία τέταρτα περίπου του αλευριού, βάζομε το λάδι, τα αυγά και όσο νερό σηκώσει, για να κάνομε ένα ζυμάρι μέτριο, όχι πολύ μαλακό και ανοίγομε το φύλλο με το φυλλόξυλο. Πλένομε, ξύνομε τα κολοκυθάκια και τα κόβομε σε μικρά κομματάκια και τα σοτάρομε μ' ένα μέρος απ' το βούτυρο, αλατοπιπερώνομε και τ' αφήνομε έτσι για λίγο.
Βγάζοντάς τα απ' τη φωτιά, προσθέτομε τα κτυπημένα αυγά, το τυρί και το σιταρένιο παξιμάδι.
Στο ταψί, που το έχομε λαδώσει, βάζομε το πρώτο φύλλο. Απλώνομε τη γέμιση έτσι, που να είναι ίσια σε όλο το ταψί.
Από πάνω στρώνομε το άλλο φύλλο, το βουτυρώνομε
και του χαράζομε την επιφάνεια σε τρίγωνα.
Το ψήνομε για 45 λεπτά.

Ευρετήριο
 
 
 

Κορδέλλια

Υλικά: Στο 1/2 κιλό αλεύρι βάζομε γάλα (ή νερό) όσο σηκώσει.
Εκτέλεση: Ζυμώνομε τα υλικά μετά ανοίγομε κρούστα με ματσόβεργα. Διπλώνομε την κρούστα και την απλώνομε πάνω στο τραπέζι. Την κόβομε σε σχήματα κορδελλακιών.
Μετά βάζομε νερό να βράσει κι αφού βράσει το νερό, ρίχνομε μέσα τα κορδελλάκια και τα ψήνομε,(όπως ψήνομε τα μακαρόνια). Μετά τα στραγγίζομε στην τρυπητή και τα περεχάμε με σάλτσα.

Ευρετήριο
 
 
 
 

Κουκιά καβουρμάς (γιαχνί)

Υλικά: κουκιά ξερά ξεματισμένα, κρομμύδι, σάλτσα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
Εκτέλεση: Βράζομε τα κουκιά. Καβουρντίζομε το κρομμύδι. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνομε μέσα τα κουκιά με λίγο νερό, τη σάλτσα, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.

Ευρετήριο
 
 
 

Μαμούλια

Υλικά: 320 γραμ. ζάχαρη, 320 γραμ. αμύγδαλα, 320 γραμ. βούτυρο, 320 γραμ. λάδι, 3 αυγά, 1 1/2 πακέτο αλεύρι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, 1 φακελάκι μπέικιν - πάουντερ, 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα, το χυμό 2 πορτοκαλιών.
Εκτέλεση: Βάζουμε το βούτυρο στη φωτιά μαζί με το λάδι. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με την ζάχαρη μαζί, να κάψει.
Όταν ζεσταθεί το λάδι με το βούτυρο, τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα, που είναι η ζάχαρη με το γάλα.
Καθώς τ' ανακατεύομε ρίχνουμε λίγο - λίγο τ' αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να ψηθεί η ζύμη. Την αφήνομε να κρυώσει. Όταν κρυώσει ρίχνομε ένα - ένα τ' αυγά, τη σόδα και το μπέικιν - πάουντερ και τα ζυμώνομε.
Παίρνομε κουταλιά - κουταλιά της σούπας ζύμη και αφού την πλάσομε στα χέρια μας την πλαταίνομε. Βάζομε στο μισό της ζύμης γέμιση (μισό κουταλάκι) και με το άλλο μισό της ζύμης το κλείνομε.
(Για τη γέμιση: Ανακατεύομε ξυσμένο καρύδι με αμύγδαλο και τα μουλιάζομε με ανθόνερο. Βάζομε και λίγη κανέλα).
Αφού φτιάξομε όλα τα μαμούλια, τα βάζομε σε ταψί και τα ψήνομε για 1 ώρα περίπου σε μέτριο φούρνο. Όταν ψηθούν τα βουτάμε ένα - ένα στο ανθόνερο (μόνο από τη πάνω πλευρά) και μετά στην άχνη.

Ευρετήριο